You are here

Creator 3.3 running ssssslow | Cypress Semiconductor

Creator 3.3 running ssssslow

Hey Creator folks,

I wanted to drop a quick note regarding a problem we have found with some Creator 3.3 installations, especially those that were initiated with a kit install.  Are you seeing these symptoms?

  • PSoC Creator 3.3 takes a long time to start up
  • The GUI is unresponsive at times when editing a schematic
  • PSoC Creator 3.2 doesn't show this behavior 

If so, please see knowledge base article KBA211576 located here.  

While I have your attention, I'll mention a few other things about PSoC Creator performance.  In every Release Notes, we put in a section on Installation.  It discusses minimum hardware and software requirements.  For example, the minimum requirements for Creator 3.3 are

  • 1 GHz processor, 
  • 1 GB of RAM, and
  • Windows XP SP3.

Now, having said that, we run lots of performance tests and many people here have been using Creator every day for a number of years.  We notice improved interactive performance with at least 3 GB of RAM and using at least Windows 7.  You will also notice faster start-up times with Windows 7 or greater.  Of course the longest delays are generally when you do a build.  At this time PSoC Creator is compiling your code, doing synthesis and logic optimization, mapping your design to the physical hardware of PSoC, and doing timing-driven place and route.  There is a direct relationship between your processor speed and the speed of the build, that is, if you double your CPU clock frequency, you will approximately halve the time the build takes.  Of course this depends on other factors like what else is running on your machine. Oh, and one other thing, if you haven't experienced the beauty of SSD yet, I highly recommend it.

All the best with PSoC,

--Matt

Comments

kgeisel's picture

I was running 3.3 for about 10 minutes then AVG virus detection said there was a threat on psoc_creator.exe.  It removed it and now it is gone.  Just though you should know.  I got creator from the update software.  Going back to 3.2

Thanks,

Karl Geisel

MattLandrum's picture

Thanks, Karl.

For some reason I didn't get notified when you appended. What version of AVG?  Feel free to email me at mdl@cypress.com.

Thanks,

--Matt

buchendu_1591161's picture

After updating to SP2, I get this error: 

Build error: unknown type name 'IRQn_Type'

Anyone see this/know how to work around?  I'm a few moments from going back to 3.2 myself.

ALL CONTENT AND MATERIALS ON THIS SITE ARE PROVIDED "AS IS". CYPRESS SEMICONDUCTOR AND ITS RESPECTIVE SUPPLIERS MAKE NO REPRESENTATIONS ABOUT THE SUITABILITY OF THESE MATERIALS FOR ANY PURPOSE AND DISCLAIM ALL WARRANTIES AND CONDITIONS WITH REGARD TO THESE MATERIALS, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO, ALL IMPLIED WARRANTIES AND CONDITIONS OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE, TITLE AND NON-INFRINGEMENT OF ANY THIRD PARTY INTELLECTUAL PROPERTY RIGHT. NO LICENSE, EITHER EXPRESS OR IMPLIED, BY ESTOPPEL OR OTHERWISE, IS GRANTED BY CYPRESS SEMICONDUCTOR. USE OF THE INFORMATION ON THIS SITE MAY REQUIRE A LICENSE FROM A THIRD PARTY, OR A LICENSE FROM CYPRESS SEMICONDUCTOR.

Content on this site may contain or be subject to specific guidelines or limitations on use. All postings and use of the content on this site are subject to the Terms and Conditions of the site; third parties using this content agree to abide by any limitations or guidelines and to comply with the Terms and Conditions of this site. Cypress Semiconductor and its suppliers reserve the right to make corrections, deletions, modifications, enhancements, improvements and other changes to the content and materials, its products, programs and services at any time or to move or discontinue any content, products, programs, or services without notice.